Voimmeko auttaa?

* pakollinen tieto
Tetra Tetra

Katupöly kuriin CC roadilla

19.3.2015

Katupöly kuriin CC roadilla

Miksi kärsiä kun katupöly saadaan kuriin CC road liuoksella?

Talven liukas ja vaihteleva keli on vaatinut paljon hiekoitusta ja nyt lumien ja jäiden sulettua jää jäljelle piinaava katupöly. Viime päivinä on kaupungeissa ympäri Suomen ollut lukuisia hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvo ylityksiä (Ilmanlaatuportaali). Lisää ylityksiä on ilmeisesti odotettavissa, sillä Ilmanlaatu -sivusto ilmoittaa että ilmanlaatu tulee olemaan heikko lähipäivinä.

Katupölyn siivouksessa on saatu pöly hyvin kuriin kun katuja on käsitelty laimealla, 5 - 15 prosenttisella CC Road liuoksella. CC road liuoksen lisäys katujen kasteluveteen estää katupölyn kuivumisen, koska haihtuvuus on tällöin hitaampaa kuin pelkällä vesikastelulla. Näin hiekat ja roskat pysyvät märkänä, tai vähintään kosteana, kunnes harjauskalusto ehtii paikalle. Harjatessa leviää myös vähemmän pölyä ympäristöön kuin pelkän vesikastelun jälkeen. Lisäksi CC road liuoksen jäätymispiste on alhaisempi kuin veden, joten sitä voi myös käyttää pikkupakkasilla. Kaikki tämä tarkoittaa merkittävää etua katujen kevätsiivouksessa.

REDUST:

Parhaat talvikunnossapidon käytännöt hengitettävän katupölyn vähentämiseen

Pääkaupunkiseudulla toteutetussa REDUST -hankkeessa on tehty erilaisia katupölysidontatestejä ja todettu, että laimean kalsiumkloridiliuoksen täsmälevitys kaduille voi vähentää pölypäästöjä noin 40 % toimenpiteen jälkeisenä päivänä ja noin 20 % ensimmäisen viikon aikana. Enemmän tietoa testien tuloksista ja myös käytännön nikseistä löytyy täältä.

Useassa kaupungissa, mm. Helsingissä on kevään katupölynsidonta käynnistynyt. Kaupungin kotisivuilla todetaan: ”Helsingin katupölypitoisuudet ovat alhaisemmat kuin monessa pienessä kaupungissa, sillä Helsingin katujen kastelussa käyttämä kalsiumkloridiliuos sitoo pölyä tutkimustenkin mukaan erittäin tehokkaasti”. Lue lisää aiheesta täältä ja täältä.  Helsingin kaupungin lisäksi monet muut paikkakunnat käyttävät kalsiumkloridiliuosta menestyksekkäästi katupölynsidonnassa.

Miksi katupöly pitää sitoa?

Katupölyn aiheuttama terveysriski on suuri. Se aiheuttaa terveysongelmia etenkin astmaatikoille mutta myös perusterveet henkilöt saavat oireita. Yleisimpiä katupölyn aiheuttamia oireita ovat erilaiset ärsytysoireet kuten nuha, silmien vuotaminen, kurkun karheus ja yskä. Tutkimuksien mukaan katupöly aiheuttaa myös paljon vakavampia terveyshaittoja. THL:n tutkimuksien mukaan (lisätietoa täältä) ”ulkoilman pienhiukkasten on arvioitu aiheuttavan Suomessa noin 1800 ennenaikaista kuolemaa vuosittain, ja lievempien haittojen määrä on moninkertainen”.

Tietosuojaseloste
Evästekäytännöt
Evästeasetukset