Voimmeko auttaa?

* pakollinen tieto
Tetra Tetra

Katupöly kuriin CC road -liuoksella

13.3.2014

Katupöly kuriin CC road -liuoksella

Talven aikana kaduille kertynyt katupöly on paljastunut suurimmassa osassa maata monta viikkoa etuajassa. Katupöly koostuu paitsi hiekotushiekasta myös autojen renkaiden alla jauhautuneesta asfaltista. 

Katupölyn aiheuttama terveysriski on suuri. Se aiheuttaa terveysongelmia etenkin astmaatikoille mutta myös perusterveet henkilöt saavat oireita.  Mittauksiin perustuvissa tutkimuksissa on todettu, että ulkoilman laadun takia Suomessa aiheutuu noin 1500 ennenaikaista kuolemaa vuosittain, joten ongelmaa ei sovi vähätellä.

Katujen oikea-aikaisella kevätsiivouksella pyritään poistamaan katupöly tienpinnoilta. Ensisijaisen tärkeää on poistaa hiekka kosteana. Hiekoitussepelin ja hiekan voi poistaa kaduilta ilman turhaa pölyttämistä kun kadut kastellaan laimealla kalsiumkloridiliuoksella. 

Kamppailussa keväistä katupölyä vastaan laimea CC Road -liuos on vettä merkittävästi tehokkaampaa, sillä kalsiumkloridi sitoo pölyä paremmin kuin vesi, estää pintojen jäätymisen ja vähentää jälkipölyn määrää. Käsittely laimealla, 5 -15 prosenttisella CC Road liuoksella pidentää harjausaikaa kun haihtuvuus on hitaampaa kuin pelkällä vesikastelulla. Tämä tarkoittaa merkittävää etua kevätkunnostuksessa.

Katupöly ei ole yksin suurten kaupunkien ongelma, vaan korkeita hiukkaspitoisuuksia voi esiintyä myös pienissä kunnissa ja taajamissa.

Tietosuojaseloste
Evästekäytännöt
Evästeasetukset